Kene vakaları Meclis gündeminde

Estimated read time 3 min read
Yazıyı paylaş

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığından bu yıl ilk ölüm Erzurum’da oldu. Oltu ilçesinde kene ısırması nedeniyle hastanede tedavi gören 1 kişi hayatını kaybetti.

Bu yazıyı okuduğunuz için teşekkür ederiz, abone olmayı unutmayın!/ Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, kene vakalarını Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi veren Beştaş, kene ısırmalarına karşı hangi önlemlerin alındığını sordu.

Uzmanların bu sene doğada daha fazla kene görülme olasılığının olduğunu söylediğini hatırlatan Beştaş, şöyle devam etti: “Çorum, Yozgat, Tokat ve Sivas’ın özellikle kuzey bölümleri, Giresun, Gümüşhane, Erzincan ve Erzurum hattında kene vakalarının yoğun şekilde görüldüğünü aktaran uzmanlar, dış ortamda çalışan yurttaşları uyarmıştır. Bilindiği üzere keneler bahar aylarında sıcaklığa bağlı olarak ortaya çıkmakta; ekim ayına kadar doğada görülmekle birlikte Kırım Kongo Kanamalı Hastalığına yol açtıklarından ölümlere neden olmaktadır.”

Sorular

Bu bağlamda Beştaş, Bakan Koca’ya şu soruları yöneltti:

Son 20 yıl baz alındığında KKKA hastalığı için yıllık vaka sayıları nedir? Yıllara göre dağılım ne şekildedir?

Halihazırda 2024 yılı için kaç vaka tespit edilmiştir?

Son yıl 20 yıl içerisinde KKKA hastalığı nedeniyle yaşamını yitiren kaç yurttaşımız vardır?

Vakalar en çok hangi illerde görülmektedir? Sayısal veriler illere göre ne şekildedir?

Vakaların sık görüldüğü bölgelerde yurttaşların bilgilendirilmesi için hangi çalışmalar yürütülmektedir? Konuya dair kamuoyuna açıklama yapılacak mıdır?

Bakanlığınızın KKKA hastalığının tanı ve tedavi süreçlerinde ne tür çalışmalar yapılmaktadır?

Uzmanların uyarıları KKKA hastalığının bu sene daha çok görülme riskine dair olup hastanelerde yeterli ekipman ve sağlık personelleri bulunmakta mıdır? Bu konuya dair ek çalışmaların yürütülmesi gündeminizde midir?

Hastalığın tedavi sürecinin zorlu olduğu nazara alındığında ölüm vakalarının engellenmesi adına gerekli alt yapı çalışmaları yapılmış mıdır? Hangi çalışmalar yapılmış, hangi çalışmaların yapılması planlanmıştır?

Bu yazıları beğenebilirsin..

+ There are no comments

Add yours