Tasarruf

Estimated read time 5 min read
Yazıyı paylaş

Sürekli paketler hazırlamakla/açıklamakla meşhur Hazine ve Maliye Bakanlığı yeni bir paketle daha gündemde.

Bu yazıyı okuduğunuz için teşekkür ederiz, abone olmayı unutmayın!/ Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Önceki bakan Nurettin Nebati, paketler hazırlar, bunları duyururken ve savunurken de milletle dalga geçercesine gözlerindeki ışıltıyı, rüya alemine dalıp bir süre sonra uyandığını görmeyi beklediği tabloyu paketin güvencesi olarak gösterirdi!

Bu defa kameraların karşısına çıkan iki isim kabinenin en çok destek gören ve en ciddi kabul edilen iki ismi Mehmet Şimşek ile Cevdet Yılmaz oldu.

Şimşek ve Yılmaz’ın sunum masasındaki görüntüleri “Paket. IMF programıdır!” diyenleri haklı çıkartacak bir görüntüydü. O fotoğraf bende de yeni bir IMF direktifinin lansmanı izlenimi uyandırdı açıkçası…

Sunum ciddiyet içeriyordu ama açıklanan paket yine tatminkâr değildi. Zira herkesin gözü önündeki israf kalemlerine yer vermeyen pakette, buna karşılık personel servis hizmetleri, kamuya personel alımı, demirbaş alımları gibi birkaç hususta tasarrufa gidilmesine yer verilmesi dikkat çekti.

Hesaplamalara göre, bu kalemlerdeki tasarruf, toplamda çok da önemli olmayan bir miktara denk gelecek.

Kamu İhale Yasası

Tasarruf/tedbir paketine Ali Babacan, “Açıklanan pakette esas kara delik olan Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projeleriyle ilgili bir adım yok. İsraf ve yolsuzluğun esas kaynağı olan Kamu İhale Yasasıyla ilgili adım yok. Siyasi Etik Yasası’na ilişkin bir plan yok. Varlık Fonu gibi paralel Hazine uygulamalarına son vermekle ilgili bir adım yok.” eleştirisini yöneltti.

Özgür Özel, “3 yıl boyunca yeni personel istihdam edilmeyeceğinin, sadece emekli kadar personel alınacağını ve kamuda esnek ve uzaktan çalışma modellerinin geliştirileceği ise emekçiler açısında son derece ciddi bir durumdur. Bu, örtülü bir IMF programıdır.” ifadeleriyle hedefin CHP’li belediyeler olduğunu ima etti.

CHP sözcüsü Deniz Yücel ise bunu açık açık söyledi: “Bu pakette asıl hedef yerel seçimlerde 1. parti olan CHP’yi zayıflatmak ve CHP’li belediyeleri iş yapamaz hale getirmektir.”

CHP’nin belediyelerin personel alımı ya da diğer bazı iş ve yatırımlarının engellenmesini amaçladığını söylediği pakette KÖİ projelerine -ve aslında Erdoğan’ın harcamalarına- yer verilmemiş olmasını bundan sonra sık sık gündeme getireceği aşikâr.

Tasarruf denilen şeyin de alaturkası

Yine muhalif basının başta KÖİ ve “Saraylar” başlığı olmak üzere birtakım başlıkları hatırlatacağı da kesin. Ancak tasarruf denilen şeyin de alaturkası oluyor her şeyin olduğu gibi!

(Bugün Çin’de yıllık enflasyonun yüzde 0,2 olarak beklenmesine rağmen yüzde 0,3 olarak gerçekleşmiş olmasına ilişkin bir haber verildi televizyonlarda! Düşünün, yüzde 10’lardan, 20’lerden değil, hele Türkiye gibi yüzde 70’lerden hiç değil, binde 2-3 lerden bahsediliyor!

Böyle bir tablo dünyanınki! Türkiye ise mayıs enflasyonunun yüzde 75 olacağı beklentisinde ve bu tahminde isabet etmeyi başarı olarak sunmaya hazır siyaseti ve medyası ile tasarruf tedbirlerini tartışacak! Ne getireceğini, ne fayda sağlayacağını, kimin konforuna dokunacağını ekranlarda gerine gerine yutturmaya çalışacak medya maydanozları günlerce!)

Dev yapılar yapmakla, en büyük Merkez Bankası binasına sahip olmakla, en uzun köprüye, en yüksek kulelere, en görkemli vilayet konaklarına, en fazla saraya sahip olmakla övünen ülkenin tasarruf tedbirleri de böyle olabiliyor.

Hayalcilik

Bir taraftan büyüklükle övünmeye alışmışken öbür taraftan bunlardan tasarruf edilmesini beklemek hayalcilik olurdu. Öyle olacak gibi!

Üstelik yine bir kısım sanayici, işadamı örgütü ile medya temsilcisi ve ‘STK’ da tedbirler paketine peşin peşin desteğini açıkladı:

DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) Başkanı Nail Olpak tedbirlerin dezenflasyon sürecine katkı sağlayacağını ve verimliliği esas almasının önemli olduğunu belirtti.

İTO (İstanbul Ticaret Odası) Başkanı Şekib Avdagiç programın “üretirken verimli, harcarken tasarruflu olmayı” ülke kültürüne yerleştireceğine, enflasyonla mücadele fedakarlığının toplumun tüm kesimlerine paylaşılacağını ve kalıcı refahın sağlanacağına dair umutlu olduğunu vurguladı.

MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği) Başkanı Mahmut Asmalı paketi iş dünyası olarak memnuniyetle karşıladıklarını ve paketin bütçe disiplininin yanı sıra ekonomik gelişmeye de katkı sağlayacağına inandıklarını belirtti.

ASKON (Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği) Başkanı Orhan Aydın, paket içeriğinin geniş ve enflasyonla mücadeleyi odak aldığını, verimliliği önceliğinde tuttuğunu söyledi (Karar’dan alıntı).

“Niyet hayr, akıbet hayr” kuralı gereğince biz yine de paketin hayırlar getirmesini temenni edelim. Hiç olmazsa ‘tasarruf’ kavramını gündeme getirmiş olmasını kâr sayalım.

Hakan Temiztürk

1970 yılında Erzurum'un Tortum ilçesinde dünyaya geldi. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünü tamamladı. Halen Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünde görev yapan Prof. Dr. Hakan Temiztürk, medya üzerine bilimsel çalışmalarına devam ediyor. Bir dönem çeşitli gazete ve dergilerde aktif gazetecilik de yapan Temiztürk'ün, güncel konulara ilişkin yazıları yayımlandı. Temiztürk'ün akademik dergilerde yazılı basın üzerine makaleleri yer almaktadır.

Bu yazıları beğenebilirsin..

+ There are no comments

Add yours