Erzurum tapu portreleri 100 yıl sonra hayat buldu

Estimated read time 4 min read
Yazıyı paylaş

Erzurum tapu portreleri, 100 yıl sonra yeniden hayat buldu. Atatürk Üniversitesi, “Tapu Mirası: 1923-1929 Yılları Arası Erzurum Tapu Portreleri” isimli sergisini açtı.

Bu yazıyı okuduğunuz için teşekkür ederiz, abone olmayı unutmayın!/ Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Öğretim Görevlisi Ayşe Özdemir tarafından hazırlanan sergi, Erzurum’da yaşamış şahsiyetlerin fotoğraflarından oluşuyor. Sergi, üç gün boyunca Erzurum Müzesinde gezilebilecek.

Öğretim Görevlisi Ayşe Özdemir, bu çalışmayı 1923-1929 tarihleri arasındaki tapu kayıtlarındaki fotoğraflardan faydalanarak hazırladığını söyledi. Serginin şehrin hafızasını diri tutmak adına faydalı olacağını ifade etti.

Sergide yer alan fotoğrafların o dönemki insanların yüzlerini,

Giyim tarzlarını,

Duruşlarını,

Ruh hallerini yansıtarak geçmişe dair somut bir pencere açtığını anlattı. Özdemir, şöyle devam etti:

Tarihi ve sanatsal açıdan da değerli bir kaynak

08ef39fce08856bcf8e19887fe64213a-1024x683 Erzurum tapu portreleri 100 yıl sonra hayat buldu
Ayşe Özdemir

“Aslında bu sergi ile tapu kayıtlarının sadece resmi bir belge olmadığını, tarihi ve sanatsal açıdan da değerli bir kaynak olduğunu vurgulamak istedik. Sergimizin gerçekleşmesindeki destekleri için Sayın Rektörümüze huzurlarınızda şükranlarımı sunarım.

Yoğun ve titiz bir çalışmanın sonucunda hazırladığımız sergimizin oluşmasına katkıda bulunan küratör arkadaşlarıma ve Erzurum Şehir Tiyatrosuna da teşekkür ederim. Son olarak desteklerini benden esirgemeyen emektar ailem, kıymetli hocalarım ve sevgili arkadaşlarım, bu özel sergimizde bizimle birlikte olduğunuz, bu sergiyi daha anlamlı kıldığınız için hepinize teşekkür ediyor, keyifli seyirler diliyorum.”

ccce57da2f0b8dec0d3a138dd780c121-1024x717 Erzurum tapu portreleri 100 yıl sonra hayat buldu

Sanatın gücünü vurgulamak adına önemli bir adım

“Böylesine değerli bir etkinliğe üniversitemiz himayelerinde gerçekleştiriyor olmaktan memnuniyet duyuyoruz.” diyen Rektör Ömer Çomaklı ise şunları söyledi:

“Bugün, üniversitemizin sanata ve kültüre verdiği değeri bir kez daha sizlerle paylaşmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Üniversitemiz, kuruluşundan bu yana eğitim ve araştırma alanında önemli bir misyon üstlenirken, aynı zamanda sanatın ve kültürün önemini de her zaman vurgulamıştır. Sanatsal ve kültürel faaliyetler, öğrencilerimizin ve personelimizin kişisel gelişimine katkı sağlamasının yanı sıra, topluma ve çevreye duyarlı bireyler olarak yetişmelerine de yardımcı olmaktadır. Bu sergi, üniversitemizin değerli misyonunun bir yansımasıdır ve sanatın gücünü vurgulamak adına önemli bir adımdır. Sergimizi hazırlayan Öğretim Görevlisi Ayşe Özdemir’e ve emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ediyor, sergimizin hoş bir anı olarak kalmasını temenni ediyorum.”

10696fb62409740c71c4b4a09b91c086-1024x781 Erzurum tapu portreleri 100 yıl sonra hayat buldu

Erzurum’un tarihinin yer aldığı böylesine önemli bir mekanda, yine böyle güzel bir sergide sanatseverlerle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, kürsünün arkasında yer alan ve Mustafa Kemal Atatürk’e ait olan “Türkiye Cumhuriyeti’nin Temeli Kültürdür” sözü ışığında düzenlenen bu anlamlı serginin, geçmişte yaşayan şahsiyetler hakkında bilgi sahibi olunmasına vesile olduğunu söyledi.

3e1a17d6b763b135f61dc81510ea897b-1024x683 Erzurum tapu portreleri 100 yıl sonra hayat buldu

Sanatın, kültürün ve tarihin milleti millet yapan önemli unsurlar olduklarına dikkat çeken Vali Çiftçi, “Bugün düzenlenen bu sergide yer alan kişilerin yaşamış oldukları dönem hakkında fikir sahibi olmak, yaşanan değişim ve dönüşümü idrak etmek ve büyüklerimizi tekrar rahmetle anmak açısından değerli buluyor, sergiyi hazırlayan Öğretim Görevlisi Ayşe Özdemir başta olmak üzere emeği geçen herkesi kutluyorum.” diye konuştu.

Bu yazıları beğenebilirsin..

+ There are no comments

Add yours