250 bin böcek ve 20 bin bitki bu müzede

Estimated read time 2 min read
Yazıyı paylaş

Atatürk Üniversitesi’nde 5 bin metrekare alan üzerine Biyoçeşitlilik Bilim Müzesi kuruldu. Araştırmacılar için merkezde hayvanlar ve bitkiler alemi laboratuvarı ile taksonomi ve moleküler sistematik gibi 4 laboratuvar var.

Bu yazıyı okuduğunuz için teşekkür ederiz, abone olmayı unutmayın!/ Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Müzede 250 bin böcek örneği, 20 bin kurutulmuş bitki çeşidi bulunuyor. 65 milyon yıl önce yaşamış dinozor, kambur balina, mamut, kısa yüzlü ayı replika koleksiyonları yer alıyor. Çok sayıda türden oluşan bitki, böcek, memeli hayvan, sürüngen, balık ve milyonlarca yıl öncesine ait fosil var.

Doğu Anadolu başta olmak üzere çeşitli illerdeki nehir, baraj ve göletlerde akademisyenlerce toplanan ve özel sıvının içinde kavanozlarda muhafaza edilen turna, yılan, sazan, alabalık, hamsi ve tatlı su balığı gibi 2 bin balık müzeye konuldu.

60 yılda toplandı

Biyoçeşitlilik Bilim Müzesi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Levent Gültekin şöyle konuştu: “Müzede, Doğu Anadolu başta olmak üzere Türkiye ve dünyanın dört bir yanından 60 yılda toplanan 250 bin birey, 10 bin türden oluşan koleksiyon özenle muhafaza ediliyor. Dev mamut, dinozor ve balina replika koleksiyonlarının yanı sıra çok sayıda türden oluşan bitki, böcek, memeli hayvan, sürüngen, balık ve milyonlarca yıl öncesine ait fosil bulunuyor.”

Atatürk Üniversitesi Rektörü Ömer Çomaklı, “Türkiye’de alanında bir ilk olan müzede aynı zamanda araştırma merkezi de bulunuyor. Müzede binlerce numune var. Burada bölgemiz ve ülkemiz için hayırlı çalışmalar olacaktır.” dedi.

Bu yazıları beğenebilirsin..

+ There are no comments

Add yours