Horasan’ın AK Partili eski başkanı Abdulkadir Aydın tutuklandı

Estimated read time 4 min read
Yazıyı paylaş

Haber: Emrullah Bayrak

Bu yazıyı okuduğunuz için teşekkür ederiz, abone olmayı unutmayın!/ Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Erzurum’un Horasan ilçesinin AK Partili eski Başkanı Abdulkadir Aydın, “suç örgütü kurma” ve “zimmet” suçlamasıyla tutuklandı. Abdulkadir Aydın, AK Parti Genel Merkezi’nden gelen ‘talimat’ sonrası görevi bırakmıştı.

Halktv’nin haberine göre ailesinden çok sayıda kişiyi belediyeye yerleştirmekle suçlanan Aydın, 31 Mart seçimlerinde bir daha aday gösterilmemişti. Yürütülen soruşturma kapsamında bugün adliyeye sevk edilen Abdulkadir Aydın, 6 saat süren sorgu işlemi sonrası tutuklandı.

Bir ay cezaevinde kalmıştı

Abdulkadir Aydın, 2014 ve 2019 yıllarında yapılan yerel seçimlerde Horasan Belediye Başkanlığını kazanmıştı. 2014 yılında Saadet Partisi’nden aday olan Aydın, seçimi kazandıktan sonra AK Parti’ye geçmişti.

Horasan’ın eski belediye başkanlarından Nurettin Aydın’ın oğlu olan Abdulkadir Aydın, 2020 yılında bir ticari meseleden dolayı Yargıtay’ın cezayı onamasıyla cezaevine girdi. Horasan Belediyesi Meclisi, Aydın’ın yerine AK Parti Meclis Üyesi Hüseyin Sağlam’ı başkan seçti.

Vergi Usul Kanununa Muhalefet suçundan 9 yıl hapis cezasına çaptırılarak cezaevine konan Aydın, yapılan itiraz üzerine yeniden yargılandı.

Bir ay cezaevinde kalan ve sonra tahliye edilen Aydın, davadan beraat etti. 2021 yılında Abdulkadir Aydın, beraat sonrası Horasan Belediye Başkanlığı görevine geri döndü. “Hukuk bizi aldı, yine hukuk göreve geri döndürdü.” diyen Aydın, şunları söylemişti:

“Hakkımdaki iddiaları müfettişler gelip araştırarak rapor haline getirdiler. Bende ifade verdim. Belediyede yalnızca iki yakın akrabam çalışıyor. Onlar da zaten devlet memuruydu, kurumlar arası geçiş ile belediyemize geldiler. Kanunsuz bir durum var ise inanın onları da gönderirim. Onun haricinde soyadı ‘Aydın’ olan her kişi benim akrabam değil, ilçede 5 bin kişinin soyadı aynı.”

Yolsuzluk iddiaları

İki dönemdir AK Parti’den Erzurum’un Horasan ilçesinin Belediye Başkanlığını yürüten Abdulkadir Aydın döneminde yolsuzluk iddiaları hiç gündemden düşmedi.

Geçen yıl temmuz ayında Horasan Belediyesi’ne yönelik gerçekleştirilen operasyonda, Abdülkadir Aydın’ın yeğeni İlhan Aydın tutuklandı. İdari ve Mali Hizmetler Müdürü olan İlhan Aydın, 1.5 milyon lirayı zimmetine geçirmekle suçlanıyor.

En son ekim ayı başında “ihaleye fesat karıştırmak” ve “zimmet” suçlarından yapılan operasyonda ise Belediye Başkanı Abdülkadir Aydın’ın oğlu Zülküf Aydın, Horasan Belediyesinin fen işleri biriminde çalışan Nevzat Karadeniz, muhasebe biriminde çalışan Muhammed İlhan ve Melik Fırat ile Abdulmuttalip Aktaş, Zeki Fırat ve Berat Aydın gözaltına alındı.

Nevzat Karadeniz, Muhammed İlhan ve Melik Fırat tutuklandı. 4 kişi de adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Şüpheliler, 20 milyon liralık yolsuzluk yapmakla suçlanıyor.

Horasan Belediyesine yönelik yapılan yolsuzluk operasyonlarına ilişkin dosyada gizlilik kararı bulunuyor. Bu nedenle iddia edilen yolsuzluğun boyutu konusunda net bir bilgi bulunmuyor. Savcının, yolsuzluk operasyonunu genişletmesi bekleniyor.

Mali ödemeler tespit edildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın Horasan Belediyesi’ndeki yolsuzluk iddialarına ilişkin verdiği soru önergesini cevaplamıştı. Yerlikaya, iki kişiye mali ödeme yapıldığını söylemişti.

AK Parti’nin Horasan Belediyesi’nde 12.05.2019-11.07.2023 tarihlerini kapsayacak şekilde genel denetim yapıldığını belirten Yerlikaya, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre alınmış geçerli bir genel kurul kararı olmaksızın Horasan Belediyesi Personel Limited Şirketi Yönetim Kurulu Üyesi iki kişiye, çeşitli adlarla mali ödemelerin yapıldığının tespit edildiğini açıkladı.

Şirket yönetim kurulu üyelerinin almış olduğu ücret ve/veya huzur haklarına ilaveten şirket hissedarıymış gibi davranarak tamamı Horasan Belediyesi’nden aktarılan meblağlardan oluşan gelir üzerinden kendi nam ve hesaplarına kar payı altında yüksek meblağlarda para almalarının mevzuata aykırı olduğunu anlatan Yerlikaya, şöyle devam etti: “Belediye ve şirket arasındaki hizmet alım ihale şartnamesinin incelenmesi gerektiği fakat Horasan Belediyesi’ne yazılan yazıda ihale şartnamesinin bulunmadığının bildirildiği, bir kişinin işe alım süreci ve devamında kanun hükümlerine riayet edilmediği iddialarıyla ilgili olarak ‘4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun’ kapsamında işlem süreci devam etmektedir.”

Bu yazıları beğenebilirsin..

+ There are no comments

Add yours