Kadir Kesemen, 1927 yılında Erzurum’da dünyaya geldi. Erzurumlu olduğu için Dadaş film şirketini kurdu. 40’a yakın filmin yapımcılığını üstlenmiş sinema emektarlarından oldu.
Bu yazıyı okuduğunuz için teşekkür ederiz, abone olmayı unutmayın!/ Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Askerliğini 1949 yılında İstanbul’da yaptı. İstanbul’da askerlik vazifesini yaparken Yeşilçam’da sinema sektöründe çalışan arkadaşlar edindi. Onların tavsiyeleri ile sinema salonlarına yabancı film satan bir büroya, iş başvurusu yaptı.
Askerlik sonrası sinema sektörüne girdi. Sinema işletmecileri, Yeşilçam’da film yapımcıları, yönetmenler, senaristler ve aktörlerden oluşan bir çevre edindi. Bu çevrece çok sevinen Kadir Kesemen, Erzurum’da arkadaşı olan sinemacı Cahit Gürpınar’ın film yapımcısı olma fikrini benimsedi.

Yılmaz Güney’in arkadaşı
Yeşilçam’dan arkadaşı olan ve ‘Çirkin Kral’ diye anılan Yılmaz Güney’in kendi filmlerini çevirme düşüncesiyle bu fikri birleştirerek Dadaş Filmi kurma teklifini Yılmaz Güney ve Cahit Gürpınar’a sundu.
Böylece bu üç arkadaşın ortak girişimi ile Dadaş Film, 1965 yılında kuruldu. Aynı yıl Yılmaz Güney’in senaryosunu yazdığı ve oynadığı “Yedi Dağın Aslanı”, “Kovboy Ali”, “Hudutların Kanunu”, “Eşrefpaşalı” gibi filmlerin yapımcılığını üstlendi.
Atıf Yılmaz, Ömer Lütfi Akad, Erdoğan Tokatlı gibi önemli yönetmenlerle çalıştı. Son filmi Turgut Özakman’ın senaryosunu yazdığı Yılmaz Atadeniz’in yönettiği “Kanije Kalesi”.
Seyircilerin en çok aklında kalan filmleri ise baş rolünü Fatma Girik’in üstlendiği “Boş Beşik” ve Orhan Gencebay’ın başrolünü üstlendiği ve aynı zamanda ilk sinema filmi olan “Bir Teselli Ver” filmi.

“Bir Teselli Ver” filminin galası Erzurum’da yapıldı. 1971 yılında Saltuk Filmi kurmuş ve kardeşi Yusuf Kesemen ile birlikte Dadaş Sinemasının işletmeciliğini de yaptı. Daha sonra Türk Kan video şirketini kurarak sinema filmlerini video haline getirdi.
Serdar Gökhan’ı sinemaya kazandırdı
Tarihi filmlere önem veren Kadir Kesemen, yakın çevresine her zaman “Tarihini bilmeyen benliğini yitirir, Türk’ün büyüklüğünü ancak Türk Tarihini bilerek anlayabiliriz” dedi.
Bundan olacak ki 1969 yılında Ses Dergisinin düzenlediği Sinema Yıldızı yarışmasında keşfederek sinema sektörüne kazandırdığı Serdar Gökhan’a genellikle tarihi konulu filmler çektirdi.
Yakın arkadaşı yönetmen Ömer Lütfü Akad, sinema tarihini anlattığı 3 Mart 1997 tarihli bir söyleşisinde Kadir Kesemen’in film sektöründe başarılı olmasını değerlendirirken “Kendisini heyecanlandıran, güldüren ve ağlatan filmlere yatırım yapar çünkü o Anadolu’dan gelen halk çocuğudur.” ifadelerini kullandı.
16 Mart 1986 tarihinde prostat rahatsızlığından dolayı İstanbul’da vefat etti.
Not: Kadir Kesemen’e ait bilgiler, Cihan Bilgen’in facebook sayfasından alınmıştır.
+ There are no comments
Add yours