Sayıştay, Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin 2022 yılı denetim raporunu açıkladı. Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nde yaptığı denetimler sonucunda 27 usulsüzlük belirledi. Erzurum sınırları içerisinde faaliyet gösteren okul ve personel servis (S plaka) plakalarının ihalesiz ve süresiz olarak verildiği belirlendi.
Bu yazıyı okuduğunuz için teşekkür ederiz, abone olmayı unutmayın!/ Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Yapılan incelemede, Erzurum sınırları içerisinde faaliyet göstermek üzere 2022 yılı içerisinde 12 adet okul ve personel servis plakasının (S plaka) mevzuat ve yargı kararlarına aykırı olarak ihalesiz ve süresiz olarak verildiği tespit edildi. Ayrıc ticari hatlı minibüs taşımacılarının da ‘Araç Uygunluk Belgesi’ olmadan çalıştırıldığı ortaya çıktı.
Yapılan incelemede, 2022 yılında Erzurum genelinde şehir içi toplu ulaşım hizmeti veren 94 adet minibüsün sadece 39 adedinin araç uygunluk belgesi aldığı, geriye kalan 55 adet minibüsün ise bu belgeyi almadan ve belgeye ilişkin uygunluk ücretini Büyükşehir Belediyesi’ne ödemeden şehir içi minibüs taşımacılığına devam ettiği tespit edildi.
BELEDİYE ŞİRKETLERİNDEN HUKUKA AYKIRI HUZUR HAKKI ÜCRETİ ALINMIŞ
Sayıştay raporunda Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin belediyeye ait şirketlerin yönetim kurullarında mevzuata uygun olmayan görevlendirmeler yaptığı belirtildi. Mevzuat hükümlerine göre, büyükşehir belediyelerine ait anonim şirketlerin yönetim kurullarında görevlendirilecek personelin büyükşehir belediyesi personeli olması ve yöneticilik sıfatına haiz olması şartlarını birlikte taşıması gerekiyor.
Sayıştay’ın yaptığı incelemede ise Erzurum Büyükşehir Belediyesi’ne ait şirketlerin yönetim kurulu üyeliklerinde yöneticilik sıfatına haiz olmayan memurların görevlendirildiği, böylece huzur hakkı ücreti alması hukuken mümkün olmayan bu kimselerin her ay düzenli olarak söz konusu şirketlerden huzur hakkı ücreti aldığı tespit edildi.
KAMU ZARARI TAHSİL EDİLMEDİ
Erzurum Büyükşehir Belediyesinin raporunda “Yapılan incelemede kesinleşmiş olan 2008/1405-1803 Nolu Sayıştay İlamında belirtilen 827.374,06 TL ile 14.07.2021 tarih 578 Sayılı Sayıştay Ek İlamında belirtilen 1.898.683,13 TL kesinleşmiş kamu zararının sorumlularından tahsil edilmediği, bu tahsilatlar için mevzuatında belirtilen gerekli işlemlerin başlatılmadığı tespit edilmiştir.” bilgisine yer verildi.
Sayıştay raporuyla Erzurum’da 450 noktada kaçak su kullanıldığı da ortaya çıktı: “Yapılan incelemede; Aşkale İlçesine bağlı 42, Aziziye İlçesine bağlı 12, Çat İlçesine bağlı 18, Hınıs İlçesine bağlı 7, Horasan İlçesine bağlı 47, İspir ilçesine bağlı 40, Karaçoban ilçesine bağlı 7, Karayazı ilçesine bağlı 52, Köprüköy ilçesine bağlı 15, Narman ilçesine bağlı 13, Oltu ilçesine bağlı 33, Olur ilçesine bağlı 19, Pasinler ilçesine bağlı 8, Pazaryolu ilçesine bağlı 17, Şenkaya ilçesine bağlı 46, Tekman ilçesine bağlı 54, Tortum ilçesine bağlı 20 olmak üzere toplamda 450 mahallede herhangi bir abonelik işlemi tesis edilmediği, bu mahallelerde bulunan kimselerin bedelsiz su ve atık su hizmetlerinden yararlandığı, böylece ciddi bir gelir kaybına sebebiyet verildiği tespit edilmiştir.”
+ There are no comments
Add yours